Close
Sök

Miljötankar

Våra miljötankar

Att vara miljömedveten är inte en trend, det är en livsstil.

Allt vi köper in till Hundigts sortiment granskar vi noga. Vi väljer med omtanke om den som producerat varan, den som ska använda varan, omtanke om djuren och naturen.

Vi försöker hela tiden lära oss mer och omvärdera våra tankar för att komma vidare i miljöarbetet. Vi måste alla tänka på hur vi konsumerar. 

Sedan starten 2011 har detta varit en självklarhet för oss. Vi tar inte in en produkt i sortimentet om den inte passar in i vårt tankesätt. 

Vet du om något som du saknar i vårt sortiment och som har en bra filosofi bakom sig så kontakta oss gärna på info@hundigt.se

På varje produkt har vi försökt att specificera vilka argument som gör den till ett bättre miljöval. Det kan handla om materialval, var den tillverkats, hur den transporterats, hur den återvinns när den är utsliten och så vidare. Det står under fliken omtankar. Vi har också med sånt som vi räknar in som minuspoäng för våra kriterier. Vi vill ha transparens och öppenhet.

Hållbara material

Vi granskar vad varje produkt är tillverkad av och försöker lära oss mer om material.

Äntligen har det dykt upp miljöcertifierade produkter på hundmarknaden. Det gjäder oss enormt och vi hoppas detta kommer ta vår utrustning till en ny nivå i hundsporten. 

Från NonStop Dogwear® har vi nu produkter med märkningen Bluesign®. Produkterna är tillverkad enligt kraven Bluesign® ställer med hänsyn till utsläpp och resursförbrukning. Som bluesign®-systempartner säkerställs produktionen, så att materialval sker med ett säkrare och mer miljömässigt ansvar.

Vi väljer bort plast och fossila material så långt det är möjligt. Vi prioriterar återvunnet matierial och material som har en bättre produktion så långt vi kan. Vi köper absolut inte in något med palmolja i. 

Vi köper endast in tugg och godis utan tillsatser, färgämnen och blekmedel.

Vi försöker välja produkter med vettiga förpackningar, helst av återvunnet material. Och de ska förstås gå att återvinna. Helt utan förpackning gillar vi förstås bäst när det är möjligt.  

Vi erbjuder bara animaliska alternativ som producerats av djur från länder där vi anser att djurskyddet är bättre (även om det alltid kan bli ännu bättre). Detta i kombination med transportfrågan leder till att allt tugg och godis kommer från och har producerats i Sverige, Norge och Finland.

Varför inte bjuda din hund på något vegetariskt eller veganskt. Vi människor behöver ställa om och äta mer växtbaserat för att göra det möjligt att leva inom de planetära gränserna, klart du ska inkuldera din hund! Här får vi just nu titta utanför Sveriges gränser för att hitta godis och tuggpinnar, men genom att produkten i sig har mindre klimatpåverkan väger det upp transporterna.

Godis med insektsprotein som proteinkälla tror vi är en framtidsmelodi. Insektsprotein kräver avsevärt mycket mindre energi, vatten och yta vid produktion. Vi har like olika märken och dessa produceras i norra europa. Vi har inte hittat någon närmare produktion än. 

Hundigt står för Pälsfri handel och har antagit en pälsfri policy. Hundigt säljer inte någon form av djurhud som kommer från djur som fötts upp eller jagats och dödats med det huvudsakliga syftet för sin päls. Tillsammans med Djurens Rätt och många företag tar vi ställning för en pälsfri handel!

Överkonsumtion är inget vi vill stå för och därför har vi sällan sänkta priser. Men vi tycker det är bättre att godis blir uppätet än för gammalt och att produkter används istället för att bli hyllvärmare.

Hållbara transporter 

Vi försöker alltid hitta närproducerade alternativ. I de fall där vi inte lyckas förvissar vi oss om att varorna transporteras med båt till Sverige. Från Europa är det svårt att försäkra sig om annan transport lastbil. Vi hoppas att detta ska ändra sig med påtryckning.

Välj med omtanke

Vi vill att du ska känna dig inspirerad att välja något bra till din hund när du kikar runt på vår hemsida. Vi hoppas kunna hjälpa dig att göra ett informerat val. Vad du väljer gör skillnad för din hund, naturen, den som producerat varan och dig. Tänk till exempel på att när det kommer till mat och godis har produkten störst miljöpåverkan under själva produktionen, alltså inte transporterna. Att aktivt välja hundgodis som är en spillprodukt, insektsbaserat, vegetariskt och veganskt är viktigt för vilket tassavtryck din hund lämnar efter sig. (källa: wwf)

Vi vill också att du ska vara så nöjd med det du köpte hos oss att du inte behöver flera likadana produkter. Behöver du en sele till din hund vill vi erbjuda den perfekta selen och vår förhoppning är att ni då ska kunna ha den i månnga år framöver.

Hållbar livsstil på Hundigt 

Vi försöker tänka på stort som smått och tänker att många bäckar små blir ju faktiskt till slut en stor å. 

Vi sopsoretar allt som kan sorteras.
Vi köper inte in fossil plast som förbrukningsvara. Plast som emballage är återvunne plast som vi fått till Hundigt vid inköp.
Vi åtaranvänder emballage när vi packar order, så det är inte alltid du får de snyggaste paketen men du vet, det är ju insidan som räknas 😊.
Vi väljer emballage som spar volym vid frakten, att köra omkring luft i Sverige är inge bra idé.
Kaffe och te är KRAV-märkt och fairtrade-märkt. 
Vi som arbetar här är vegetarianer/veganer. Det gäller inte hundarna som jobbar här, men de får mycket vegansk och vegetarisk belöning.
Vi flyger inte till event, mässor eller andra evenemeng. Vi flyger helt enkelt inte (med vetskapen om att det kan hända saker som gör att en måste).

All you need is love, and a dog!